Mechul ne demek hadis?
Hadis literatüründe mechul, hadis alimleri arasında hadisle fazla ilgilenmediği için tanınmayan bir kişiyi ifade eder. Bu tür insanlara ya tanınmadıkları ve bu nedenle üzerlerinde araştırma yapılamadığı için ya da doğrulukları tespit edilemediği için zayıf denir.
Mecruh ne demek hadis?
Hadis ravilerinin güvenilirliğini inceleyen bilim dalı. “Bir alet veya sözle (maddi veya manevi) zarar vermek” anlamına gelen cerh, bir hadisi, o rivayetin reddedilmesini gerektiren bir hata ile rivayet eden raviyi ifade eder. İnanmayan kişiye Cârih veya Münekkît, cesareti kırılan kişiye ise Macruh denir.
Padişahın hal edilmesi nedir?
İslam hukukunda devlet başkanının görevden alınması anlamına gelen terim. Sözlükte “mahrum etmek, almak, uzaklaştırmak, dağıtmak, tecrit etmek” anlamına gelen hal’, hukukta “devlet başkanını görevden almak ve ona olan bağlılığı bozmak” anlamında kullanılır.
Medarul hadis nedir?
“Medaru’l-İslam” terimi, hicri üçüncü asırdan itibaren bazı hadis âlimleri tarafından, bir kısım hadislerle İslam’ın tamamının veya fıkıh, edep, insan ilişkileri vb. gibi İslam’ın herhangi bir alanının açıklanması imkânını ifade etmek için kullanılmıştır.
Meçhul hal nedir?
İsmi, sözlükte “bilmemek, tanımamak” anlamına gelen “cehil” kökünden türemiştir. Terim olarak, tam olarak bilinmeyen veya tanınmayan bir râviyi ifade eden bir kavram olup, ma’rûf kelimesinin zıddıdır.
Meçhul şüpheli ne demek?
Uygulamada örneğin, bir hırsızlık mağduru, bu kişiyi evine girerken uzaktan gördüğünü ve bu kişinin uzun boylu ve şişman olduğunu beyan ederse, mağdurun şüpheli olarak beyan ettiği fiziksel özellikler, daimi arama emrinin tapu bölümüne yazılacak ve şüpheli “bilinmeyen” olarak listelenecektir.
Muruet ne demek hadis?
Bu nitelikler arasında adaletin unsurlarından olan murûet, “kişinin ahlaki mükemmelliği” olarak tanımlanmaktadır.
Tedvin ne demektir?
Ezberlenen ve bir yere kaydedilen hadisleri yazıya geçirerek bir araya getirme anlamına gelen terim. Sözlükte “yazmak, toplamak, derlemek” anlamına gelen tedvin, hadis metinlerini herhangi bir tasnife tabi tutmadan hafızalara ve çeşitli yazı malzemelerine yazmayı ifade eder.
Cerh ve tadilin mahiyeti nedir?
Cerh ve Ta’dil, hadis rivayet edenlerin dini ve bilimsel eleştirileriyle ilgilenen bilimdir. Cerh ve Ta’dil’in amacı, hadisleri güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Başlıca amacı İslam dinini korumaktır.
Tard ve hal ne demek?
Mekke’deki hukuki uygulamanın bir başka örneği de dışlama ve sürgün anlamına gelen “Tard” ve “Hal'”dır.
Padişahın kullarına ne denir?
Osmanlı Devleti’nde asker olan yeniçerilere “padişahın hizmetkârları”, karakol görevi gören ve yeniçerilerin konuşlandığı yerlere Kullu, yeniçeri ağası Kul Ağa, babası yeniçeri olan ama aynı zamanda yeniçeri olana Kuloğlu, padişahın hizmetinde olanlara ve Enderun’da eğitim görenlere “…
Hâl eylemek ne demek?
[l ince] birim. geçişli f. (Ar. ḥal’ + Türk. tun, Handeln) Tahttan indirmek, yönetme hakkını elinden almak.
Mutabi şâhid hadis ne demek?
3. Eğer her iki hadis de aynı sahabeden ise, buna Mütâbî; eğer farklı sahabelerden ise, Şehîd denir. 4. Eğer güvenilen bir hadis, kendisine denk bir râvi tarafından, aynı hocadan rivayet edilmişse, Mütâbî; eğer hadisin kaynağına daha yakın bir hoca tarafından rivayet edilmişse, Şehîd denir.
Zabt ne demek?
Sözlükte “bir şeye yapışmak; bir kelimeyi iyice ezberlemek, ezberlemek, kaydetmek” anlamlarına gelen zabt kelimesi, bir hadis terimi olarak, râvisinin kendisine hoşgörüyle kabul edilmiş bir yoldan gelen bir hadisi, hocasından aldığı gibi, hiç tereddüt etmeden ve değiştirmeden nakletme kabiliyetini ifade eder.
Sened ne demek dinî?
Sözlükte “dayanmak, dayanmak, güvenmek” anlamına gelen Arapça “saned” kökünden türetilen isnad, “dayanmak, dayanmak; sözü söyleyene iletmek, söz veya anlatının seyrini belirlemek, ilk kaynağına döndürmek” anlamlarına gelmektedir.
Bîçâre ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre çaresiz kelimesi; yoksul, aciz anlamına gelmektedir.
Müselsel ne demek fıkıh?
Sözlükte “birbirini izleyen” anlamına gelen silsile kökünden türeyen müselsel kelimesi, bir hadis terimi olarak “Hz. Muhammed’in bir hadisi rivayet ederken yaptığı bir işi veya kullandığı bir sözü tekrarlaması veya hem işin hem de sözün rivayetteki bütün raviler tarafından aynen tekrarlanması” anlamında kullanılmaktadır.
Meçhul olmak nedir?
“Bilinmeyen” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Antik çağlardan günümüze kadar varlığını sürdüren ve Türkçe’de derin kökleri olan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında bu kelimenin Türkçe karşılığı “Bilinmeyen, bilinmeyen” olarak göze çarpmaktadır.
Münkerul hadis nedir?
Kaynaklarda görebildiğimiz kadarıyla Yahyâ b. Münker hadisin tarifi, Saîd el-Kettân (ö. 198/813) ile başlamış, İbn Hacer (ö. 852/1449) tarafından yapılan tarifle son şeklini almıştır: “Münker hadis”, “güçlü râvilere nazaran zayıf râvilerin rivayet ettiği hadistir.”