Fikdân ne demek?
(ﻓﻘﺪﺍﻥ) i. (Ar. fiḳdān) Fakirlik, yokluk, eksiklik: “Fıkdân-ı nükud: parasızlık.” “Fıkdân-ı akl: akılsızlık.” Fakat her şey asil bir zevki ve salt bir zenginlik çokluğunu çağrıştıracak şekilde seçilmiştir (Hüseyin C. Yalçın).
Osmanlıca aşkım ne demek?
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” demiyorlar. Bunun yerine ona “Saadet-i Seniyyem” diyorlardı. Bu “Çok önemli, değerli, yüce” anlamına geliyor.
Osmanlıca mülâhaza ne demek?
Mulahaza kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, düşünmek, değerlendirmek ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Farsça faş ne demek?
Fash kelimesi Farsça olup ortaya çıkarılmış, örtüsü kaldırılmış, duyulmuş anlamına gelir. İfşâ kelimesi Arapça kökenli olup benzer bir anlamı olan feşv kelimesinden türemiştir.
Fek Arapçada ne demek?
Arapça kökenli “fek” kelimesi, bitirmek, çıkarmak, kesmek, ayırmak ve son vermek anlamlarına gelir.
Fuâd ne demek?
Kaynaklarda çoğunlukla “kalp”, “beyin” ve “zihin” anlamları atfedilen fûad kelimesinin esas itibariyle bir duyguyu, bir kapasiteyi veya bir fonksiyonu ifade ettiği sonucuna varılmıştır. Bu kelimenin algılama, kavrama, düşünme, anlama ve sezgi gibi anlamları da içerdiği sonucuna varılmıştır.
Osmanlıda sevgiliye ne denir?
erkek veya kadın sevgili, sevgili, canım, sevgilim, canım.
Uşşaka ne demek?
Sıfat ve I. (Ar. ḥasret ve Pers. kesh “çekmek” ve ḥasret-keş) Özlem, arzu (kişi): Cebrail bile cenneti özler / Köleye hizmet eden esir olur (Esrar Dede). Yoksa gündüzleri selvi ağaçlarının altında özlem mi vardı? (Hüseyin R.
Eski Türkçede aşık ne demek?
Türk-Moğol dilinde Amramak/Emremek/İmremek fiili, ilaç, ağız, dişilik, işaret, aşık olmak anlamına gelen (Am/Em/İm) kökünden türemiştir ve Emre kelimesi sevgili anlamına gelmektedir. Amrağ/Amra/Emre dönüşümüne uğramıştır.
Mafiha Osmanlıca ne demek?
(ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onun üzerinde, içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyadaki her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ kelimesi, Allah muhafaza ki ikbâl-i âlem-gîr-i. Dünya ve gerisi Allah’ın övüncü olacak (Leskofça’dan Gālib) ifadesinde kullanılmıştır.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve aralıklı. Ayrı, aralarında hiçbir bağlantı yok. Herkesten ayrı ve bir kişiye bağlı kalan.
Müziç ne demek Osmanlıca?
Sıf. (Ar. iz’āc “rahatsız etmek” muz’ic kelimesinden) Rahatsız edici, rahatsız edici, sıkıcı, baskıcı, yorucu: …
Nem ne demek farsça?
Nem – Nişanyan Sözlüğü. Farsça nam نم “yaş, çağ (isim ve sıfat)” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.
Firaş ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Devleti’nde “ferraş” kelimesi cami, medrese, mektep, han, hamam, kervansaray vb. anlamlara gelirken, zamanla vakıf işlerinin temizliği ile halı, kilim, hasır gibi eşyaların serilip toplanmasıyla ilgilenen hizmetlileri ifade eden bir anlam kazanmıştır.
Pişmaniye kelimesinin kökeni olan farsça kelimesi ne anlama gelir?
Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanır. “Yün benzeri” anlamına gelen “peşmek” (پشمک) kelimesinin zamanla koyun yününe benzemesi nedeniyle Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmiş olması muhtemeldir.
Fiko ismi ne anlama gelir?
Fiko’nun kendi isminin İtalyancada “yakışıklı adam” anlamına geldiğini söylediği belirtildi.
Firkat ne demek din kültürü?
Siyasi ve teolojik mezhepler için kullanılan bir terim. Dinsel inançları veya uygulamaları anlama ve yorumlama konusunda kendine özgü yaklaşımları olan bir düşünce sistemi; bu yaklaşımlar etrafında gelişen okullaşmanın ürünü olan bilimsel ve entelektüel yapı. Dini, entelektüel veya siyasi birliğin parçalanması.
Fisun ismi ne demek?
TDK’daki “Füsun ismi ne anlama gelir ve önemi nedir?” bilgisi eşliğinde Sorunun cevabı şöyledir: büyü, tılsım, tılsım, efsun, arpag, ruqya. Bir insanı yakalayıp kendinden geçirecek kadar güçlü bir etki, büyüleyici bir etki, bir cazibe. Büyüleyici.
Müfsid ne demek Osmanlıca?
Arapça “mufsid” kelimesinden türeyen ve “fesat çıkarmak” anlamına gelen fsd kökünden gelen bir ödünç kelimedir. Sözlükte, rahatsız etmek veya bozmak gibi bir şey anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancın (imanın) geçersiz olduğu durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadetin geçersiz olduğu durumlar için kullanılan bir terimdir.