Hakkında ceza davası açılan kişiye ne denir?
Şüpheli, soruşturma aşamasında yani yargılama aşamasında bir suçtan şüphelenilen kişidir. Sanık, şüpheliye karşı dava açıldığında kovuşturma aşamasında bir suçtan şüphelenilen kişidir. Başka bir deyişle, sanık şüphelinin halefidir.
Dava açılan kişiye ne denir?
Davanın tarafları: Hukukun her dalına göre değişse de, davada genellikle iki taraf vardır: davacı ve davalı. Açılan bir davada, dava eden tarafa davacı, dava edilen tarafa ise davalı denir.
Şikayet edilen kişiye ne denir?
Şikâyetçi gerçek kişi olabileceği gibi şirket, vakıf, dernek vb. de olabilir. Ayrıca tüzel kişi, örneğin özel kişi de olabilir. Tüzel kişiler, yetkili makamlara şikâyette bulunma hakkını kullanırlar.
Ceza davalarında davayı kim açar?
Ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi savcılara aittir. Özel kişiler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli soruşturmaları ve incelemeleri yapar ve gerekirse kamu adına suç duyurusunda bulunur.
Müşteki ve sanık ne demek?
Bir ceza davasında, hem işlediği iddia edilen suçtan dolayı sanık olan hem de kendisine karşı şikayette bulunan kişiye karşı davacı olan kişiye verilen unvan.
Müdafii kime denir?
c) Savunma avukatı: Ceza davasında şüpheliyi veya sanığı savunan avukat. d) Avukat: Ceza davasında olaya karışan kişiyi, suçtan zarar gören kişiyi veya mali sorumluluğu bulunan kişiyi temsil eden avukat. Yargılama.
Açılan kişiye ne denir?
Davalı (Mahkeme) Davalı veya daha önce adlandırıldığı şekliyle davacı, kendisine karşı dava açılan gerçek veya tüzel kişidir.
Davayı açana ne denir?
Davacı, eskiden “Müddei” olarak bilinirdi, bir hukuk mahkemesinde dava açan veya davayı başlatan kişiye veya tarafa verilen isimdir. Davacı böylece sorununa yasal bir çözüm bulmaya çalışır. Haklıysa, davayı adalet lehine bir kararla kapatır.
Davada ilgili kişi ne demek?
Hukuki bir anlaşmazlıkta iki taraf vardır: davacı ve davalı. Davacı, mahkemede dava açan kişidir. Davalı, davaya karşı haklarını savunması gereken kişidir.
Şikayette bulunan kişiye ne denir?
Şikâyetçi, suçtan zarar gören veya mağdur olan kişi olarak bazı hakları ileri sürme hakkına sahiptir. Bu andan itibaren; * Kanunla belirlenen şikâyet süresi içerisinde şikâyette bulunulabilir ve yetkili adli makamlara soruşturma başlatılması talebinde bulunulabilir.
Kamu davası açılan kişiye ne denir?
“Sanık” terimi, ceza mahkemesinde hakkında kamu davası açılan kişiyi ifade eder. Kamu davaları, ilk derece ceza mahkemesi ve yüksek ceza mahkemesi gibi genel mahkemelerde ve suç türüne bağlı olarak özel mahkemelerde de açılabilir.
Şikayetçi kişiye ne denir?
Davacı, genellikle tazminat veya bir hakkın korunmasını talep ederek mahkemeye giden kişidir. Öte yandan, şikayetçi, yukarıda açıklandığı gibi, suçun kurbanı ve şikayette bulunma hakkına sahip kişidir. Şikayetçi, iddia edilen suçtan zarar gören veya etkilenen kişiyi temsil eder.
Savcı ceza isterse ne olur?
Savcının görüşü beraat yönündeyse, sanık veya savunma avukatı bu görüşe itiraz edemez. Savcı, görüşünde sanığın cezalandırılmasını isterse, davaya ilişkin yazılı bir cevap, sanığın görüşüne karşı bir dilekçe ile birlikte belirlenen süre içinde mahkemeye sunulmalıdır.
Ceza davası kime açılır?
Ceza davası, savcılığın, bir iddianameye dayanarak suç işlediğine dair “yeterli şüphe” bulunan kişileri kovuşturmak için yaptığı bir kamu şikayetidir. Nitelikleri ne olursa olsun, tüm ceza davaları kamu davasıdır. Bunun nedeni, savcılığın koşullar karşılanıyorsa şikayette bulunması gerektiğidir.
Hakim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Ceza alan kişiye ne denir?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMK) “Sanık, ceza muhakemesinin başlangıcından itibaren hüküm kesinleşinceye kadar suç işlediği şüphesi bulunan kişidir” (CMK m. 11) denilmektedir.
Kamu davası açılan kişiye ne denir?
“Sanık” terimi, ceza mahkemesinde hakkında kamu davası açılan kişiyi ifade eder. Kamu davaları, ilk derece ceza mahkemesi ve yüksek ceza mahkemesi gibi genel mahkemelerde ve suç türüne bağlı olarak özel mahkemelerde de açılabilir.
Ceza almış kişiye ne denir?
Hükümlü, mahkemede yapılan yargılama sonucunda mahkumiyeti kesinleşen kişidir. Tutuklu ile hükümlü arasındaki temel fark, hükümlünün kesin bir mahkeme kararıyla mahkum edilmiş olması ve cezanın infaz aşamasının başlamış olmasıdır.
Ceza davası kime açılır?
Ceza davası, suç işlediğinden şüphelenilen kişileri kovuşturmak için savcı tarafından yapılan bir kamu davasıdır. Nitelikleri ne olursa olsun, tüm ceza davaları kamu davası olarak kabul edilir. Bunun nedeni, savcının koşullar karşılanırsa kovuşturma açması gerektiğidir.