İçeriğe geç

Bilirkişi Taraflarla Görüşebilir Mi

Bilirkişi tarafların bilgisine başvurabilir mi?

Bilirkişi, taraflardan veya üçüncü kişilerden bilgi alabilir mi? Hukuk yargılamasında bilirkişi, incelemesini yaparken, mahkemenin uygun görmesi halinde, gerekirse taraflardan bilgi alabilir.

Bilirkişi ne yapamaz?

(2) Bilirkişi, raporunda uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren konular dışında herhangi bir beyanda bulunamaz; hukuki nitelendirme veya değerlendirmede bulunamaz. (3) Bilirkişiden, genel bilgi veya deneyimle veya hukuk mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözülebilecek konularda görüş bildirmesi istenemez.

Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.

Taraflar bilirkişi seçebilir mi?

Hukuk yargılamasında bilirkişi, davanın tarafları tarafından seçilir. Ancak tarafların bilirkişi seçimi konusunda anlaşmaları mümkün olmayıp, anlaşamasalar bile kanunda öngörüldüğü üzere bilirkişiyi hâkim seçer.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.

Bilirkişi kanaat bildirebilir mi?

Bilirkişi görüşünün hukuki niteliği Bir hukuki uyuşmazlıkta, özel veya teknik bilginin gerekli olduğu hallerde mahkeme, yargılamada yardımcı olmak üzere bir bilirkişi görevlendirebilir ve davaya konu delil veya olay hakkında görüşünü belirten bir rapor isteyebilir.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Mahkeme raporu kabul ederse, kararını raporda yer alan bilgi ve görüşlere dayandırır. Rapor kararın temeli olduğundan, raporu hazırlayan kişilerin kendi alanlarında uzman olmaları gerekir. Bilirkişi raporunu hazırlarken belgeleri ve dosyaları inceler. Ayrıca bulgularını bir rapor halinde mahkemeye sunar.

Bilirkişi raporu kesin delil midir?

Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle ​​doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.

Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?

Bilirkişi, raporunu, özellikle mahkemece belirlenen sınırlar içinde, yalnızca esaslı olgulara odaklamalı; kendisine cevap verilmesi istenen somut soruları, soruldukları sıraya göre, tek tek hazırlamalı, bilimsel dayanaklarını açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymalı ve eksiksiz cevaplandırmalıdır.

Davada bilirkişi ücretini kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

g) Sulh ceza mahkemelerinde görülen davalar için: 1.100,00 TL. h) İlk derece ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 1.820,00 TL. i) Ağır ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 1.100,00 TL. i) Bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 2.200,00 TL.

Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?

Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.

Mahkeme neden bilirkişi ister?

Sorunun çözümünde uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektiren durumlarda bilirkişiye başvurulabilir. Savcı veya hakimin sorun hakkında kişisel bilgisi olsa bile, çözümün uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektirdiği durumlarda bilirkişiye başvurulmalıdır.

Bilirkişi belge talep edebilir mi?

(5) Devlet Yürütme Kurulu, denetimi kapsamında yargı mercilerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından, meslek kuruluşlarından, özel hukuk tüzel kişilerinden ve gerçek kişilerden denetim konusu ile ilgili bilgi ve belge isteyebilir. İlgililerin bu talebe uymaları zorunludur.

Hangi durumlarda bilirkişiye başvurulur?

.-HMK’nın 266 ve devamı maddelerine göre hâkim; çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde bilirkişinin oyu ve görüşünün alınmasına karar verir. Hâkimin sahip olmadığı özel ve teknik bilgi gerektiren hallerde hâkim bilirkişi çağırır.

Hakim re sen bilirkişiye başvurabilir mi?

Kanunda bu hususa ilişkin hükümler açık olduğundan, hukuk davasının taraflarca hazırlık esasına veya resmî soruşturmaya tabi olup olmadığına bakılmaksızın, taraflar talep etmese bile hâkim en sonunda bilirkişi incelemesine başvurabilir.

Bilirkişinin hukuki sorumluluğu nedir?

HMK 285. maddesine göre bilirkişinin hukuki sorumluluğu şöyledir: Mahkemenin gerçeğe aykırı olarak hazırladığı bilirkişi raporuna dayanarak verdiği karar sonucunda zarara uğrayan kişi, bu zararın tazmini için devlete dava açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Sarışın Escort